Natrag na vrh

Zadarska regija

Zadar

 

Za mnoge jedan od najljepših starih dalmatinskih gradova, Zadar je danas grad koji uspješno spaja svoju nekoliko tisuća godina dugu povijest i tradiciju s trendovima dvadeset i prvog stoljeća.

 

Otkrivanje bogate zadarske kulturne baštine povest će vas na zaista dugačak put koji započinje još u antici, preko starokršćanskog pa sve do ranog srednjeg vijeka. Osjetiti pravi puls ovog drevnog grada znači prošetati se  po ostacima Rimskog foruma iz 1. stoljeća, ujedno i najvećeg foruma na istočnoj obali Jadrana, posjetiti crkvu sv. Donata, najpoznatiju srednjovjekovnu baziliku iz 9. stoljeća, koja se smjestila tik do Foruma, pa dalje, crkvu sv. Krševana iz 12. stoljeća koja je ujedno i zaštitni znak grada, ili pak crkvu Sv. Šime u kojoj se nalazi srebrna i zlatna škrinja Sv. Šime, jedna od najvećih relikvija u Europi.

 

Bogata kulturno povijesna baština vas na svakom koraku podsjeća na dugu povijest ovog mediteranskog grada, ali Zadar se ponosi i značajnim recentnim umjetničko kulturnim spomenicima. Šetnja uz rivu grada odvest će vas do Morskih orgulja i Pozdrava Suncu. Ova svjetski poznata djela arhitekta Nikole Bašića prava su turistička atrakcija, a za instalaciju Morskih orgulja Bašić dobiva i čuvenu nagradu “Bernardo Bernardi” u Barceloni. S ovog se mjesta također pruža i prekrasan pogled na zalazak Sunca, za kojeg mnogi kažu da je u Zadru najljepši!

Sva prava pridržana.