4 razloga zbog kojih bi trebali posjetiti destinaciju za sva osjetila - Biograd na moru

4 razloga zbog kojih bi trebali posjetiti destinaciju za sva osjetila - Biograd na moru

U samom srcu Sjevernog Jadrana, samo 30-ak kilometara udaljen od Zadra, smjestio se pitoreskni, nekad kraljevski gradić Biograd na Moru. Nautički raj na vratima Kornata i predstraži Kotara spoj je tradicije i suvremenog koji neprestano osvaja srca svojih posjetitelja. Od čarobnih, očuvanih tragova povijesti i kulturnog nasljeđa preko pregršt aktivnosti u kojima možete uživati, pa sve do kristalnog mora, obližnjih plaža i atraktivnih lokacija na kojima možete okusiti djelić pravog hedonističkog raja izdvojili smo u nastavku glavna 4 razloga zbog kojih bi trebali posjetiti ovu fantastičnu destinaciju.

Biogradske priče iz davnina

Danas je poznata turistička i nautička destinacija, no posebnost i jedinstvenost pušta korijenje u davnine. Smatra se da je nastao na ruševinama antičke Blandone, što dokazuju pomno utkana slova u djelima antičkih pisaca Ptolemeja i Plinija. Prvi se put spominje sredinom 10. stoljeća, a kako se u narodu kaže da u maloj boci špirit stoji, ovaj mali grad uspio je pobijediti sve nedaće kojima je bio izložen kroz naredna stoljeća. Iz bogate povijesti i tradicije zrcale se kršćanske sakralne građevine: ranoromanička crkva Sv. Ante iz 13. stoljeća, crkva Sv. Roka iz 16. stoljeća, crkva Sv. Stošije iz 1761. godine te srednjovjekovna crkva sv. Katarine. O samoj kulturi i bogatoj spomeničkoj baštini svoje burne prošlosti, više od tisuću riječi govori Zavičajni muzej na obali u samom centru grada.

Turistički razvoj Biograda na Moru započeo je između dva svjetska rata, a unatoč velikim razaranjima i danas živi uz ugodni šum mora, miris stoljetnih borova, šarmantne uske uličice i mediteranski štih kojeg ljupko njeguju lokalni stanovnici.

Istražite okolicu Biograda

Prema Biogradu priroda je bila vrlo darežljiva; smjestila ga je između najsjevernije i najjužnije točke hrvatskog Jadrana zbog čega je samim svojim položajem vrlo je pogodna turistička destinacija. Sramežljivo se skriva između brojnih otoka koji poput najsjajnijeg nakita krase „lijepu našu“, a upravo zbog toga ovaj se dio obale krasi epitetom „ najrazvedeniji“. Labirint od skoro 300 otočića i hridi neodoljiva su prilika da upoznate čari obližnjih otoka (Ugljan, Pašman, Vrgada) uz note mediteranskog duha kojih ćete se nostalgično sjećati.

Ova destinacija u neposrednoj kopnenoj blizini okružena je nestvarnim prirodnim atrakcijama: kamenim biserjem Jadranskog mora NP Kornati, veličanstvenim sedrenim slapovima u NP Krka, zadivljujućim samoodrživim ekosustavom NP Paklenica, botaničkim rezervatom NP Sjeverni Velebit, florom i faunom PP Telašćica te jedinstvenim prirodnim rezervatom PP Vransko jezero.

Ukoliko ste zainteresirani za tradiciju ovoga kraja, Ražnjevića dvori A.D. 1307 poput vremeplova vratit će Vas u davnu 1307. godinu. Naime, obnovljeno stoljetno imanje obitelji Ražnjević koje svjedoči načinu života imućnije seljačke obitelji u Polači danas živi kao difuzni hotelski i agroturistički kompleks, s posebnim naglaskom na autohtonu ponudu i lokalne običaje.

Ukoliko se spustite južnije od Biograda,impresivna katedrala sv. Jakova i tvrđava sv. Mihovila u Šibeniku definitivno su nešto što ćete htjeti ovjekovječiti svojim kamerama. Sjeverno od Biograda sam put navest će Vas u biser sjeverne Dalmacije, grad Zadar i prvi hrvatski kraljevski grad Nin. Tisućljetna povijest utkana u uličicama i građevinama koje čine uski centar grada, zalazak sunca koji ostavlja bez daha uz jedinstvenu prirodnu melodiju Morskih orgulja samo su neznatan dio onoga što Zadar pruža svojim posjetiteljima. Starogradska jezgra usred plitke lagune povezana kopnom s dva kamena mosta, najmanja katedrala na svijetu te osjećaj ispreplitanja uzbudljive prošlosti i očaravajuće stvarnosti znak je da ste kročili u Nin.

Opustite se na božanstvenim plažama

Biograd obiluje divnim plažama unutar samog centra koje su šetnicom povezane i obogaćene raznim ugostiteljskim objektima koji su idealni za odmor od ljetnih slatkih muka. Jedna od njih je Bošana, prostrana šljunčana plaža prigodna za sve generacije i spremna za stvaranje najljepših uspomena. Okićena borovom šumom, šljunčana plaža Dražica idealan je odabir za obitelji, ali i za ljubitelje ronjenja koji žele istražiti fantastično podmorje. Jedna od najljepših uvala je plaža Soline koja svojim sadržajima zadovoljava potrebe i onih najzahtjevnijih, a uz samu plažu, zaštićen hladom guste borove šume, na vrlo atraktivnih 20 hektara proteže se kamp Park Soline koji je idealan za ljubitelje kampera, kamp prikolica, mobilnih kućica i šatora. Buđenje uz cvrkut ptica koji dopire iz guste borove šume i umirujuće melodije valova prava su uvertira u odmor iz snova.

Okušajte se u aktivnostima za sva osjetila

Osim upijanja blagodati sunca i mora, uživati možete i u mnogim aktivnostima na otvorenom. U Fun Park Biogradu, najvećem tematsko-zabavnom parku u Hrvatskoj, vratite se u bezbrižne dane svoga djetinjstva, a svojim najmlađima priuštite iskustvo za pamćenje.

U sklopu vrlo raznolike ponude Ilirija Resorta kojeg čine 3 ujedno glamurozna i autohtona hotela (hotel Ilirija 4*, Kornati 4* i Adriatic 3+*), svoj odmor možete obogatiti školom ronjenja, adrenalinskim raftingom i kanuing avanturama, istraživanjem skrivenih otočića i plaža kayakingom morem, dobrim teniskim ili odbojkaškim mečom ili pak nogometnom ili košarkaškom utakmicom, vožnjom bicikla ugodnim biogradskim stazama, najmom broda, vožnjom skutera ili skijanjem na moru, tekkingom, paintballom ili jahanjem konja. Resort odiše kombinacijom tradicije i raskoša, a unutar istoga imate priliku okusiti dragocjene kapljice autohtonih vina. Aroma, mirisi i okusi „dalmatinske spize“ govore više od tisuću jezika, a u toplim ljetnim sutonima večere na terasi uz more pravi su hedonistički raj koji će Vam priuštiti jedinstvene trenutke zauvijek urezane u memoriju.

Zadarska regija ujedno je i raj za jedriličare i jahtaše, pa je za sve ljubitelje morskog plavetnila i šumovitih otočića nautički i regatni centar Sjeverne Dalmacije – marina Kornati idealno utočište.