Natrag na vrh

Zadarska regija

Pag

 

Osim što je jedan od najvećih i najduljih hrvatskih otoka, otok Pag se može podičiti i jednom od najvrijednijih otočnih kulturnih baština. Renesansnu, planski građenu starujezgru grada Paga osmislio je čuveni hrvatski graditelj Juraj Dalmatinac, a u njenom se središtu i danas nalazi jedan od najzanimljivih paških spomenika - romanička crkva Marijina Uznesenja koja se u povijesti prvi put spominje još davne 1192. godine.

 

Kapelice, ostaci gradskih kamenih bedema i kula i niz crkvica također svjedoče o dugoj povijesti ovog grada, no Pag je možda ipak prvenstveno poznat po kulturnoj baštini paške čipke i nošnje pa se tako paška čipka našla i na UNESCO-ovoj listi zaštićenih nematerijalnih dobara. Svaka je čipka unikat, a tajna izrade se u obitelji prenosi s koljena na koljeno, te su Pažani jako ponosni na nju.

 

Gastronomski specijaliteti su još jedna osobitost ovog otoka - paški sir i sol, kao i paška janjetina, masline i vino među istinskim su gurmanima nadaleko poznati u svijetu, a na Pagu se još uvijek može vidjeti stari postupak proizvodnje soli isušivanjem u malim glinenastim bazenima u koje se uvodi more.  

Sva prava pridržana.