Natrag na vrh

Hrvatska

Priroda

 

Prirodne ljepote Hrvatske nadaleko su poznate u svijetu. Iako po svojoj veličini malena, zemlja broji čak 8 nacionalnih parkova, 11 parkova prirode i nekoliko rezervata. Prirodni fenomeni koji ostavljaju bez daha rezultat su bioraznolikosti ovoga područja - Hrvatska je jednako kontinentalna i mediteranska zemlja. 

 

Kao jedna od najsunčanijih obala Mediterana, Jadranska je obala možda ipak najpoznatija destinacija mnogobrojnih turista - spoj prekrasnih otoka i uvala (hrvatska se obala sa svojih 1246 otoka smatra jednom od najrazvijenijih na svijetu),  kristalno čistog mora i sunca nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Ugodna klima, plodno tlo i bogato more utjecali su i na bogatstvo biljnog i životinjskog svijeta, te na taj način još davnih dana pružili lokalnom stanovništvu mogućnosti za ugodan život, posebno u predjelu Dalmacije i poluotoka Istre.

 

No, bilo bi pogrešno ljepotu prirode ograničiti isključivo na morski dio Hrvatske. Kontinentalna Hrvatska - nepregledna polja Panonske nizine, pitoreskna brdašca i ravnice Zagorja, kao i planine i šume Like i Gorskog kotara prepoznatljive su hrvatske slike koje vrijedi doživiti uživo. Rijeke, šume, jezera  i planine ovih područja, između ostalog, dom su i mnogih endemskih biljnih i rijetkih životinjskih vrsta koji uživaju u gorskoj klimi i snijegu koji često po nekoliko mjeseci pada u nekim od ovih područja. 

Oduševite se raznolikošću prirodnih ljepota Hrvatske! 

Sva prava pridržana.