Natrag na vrh

Biograd

Povijest

 

Biograd na moru gradić je duge povijesti, nastao, pretpostavlja se, na ruševinama antičke Blandone, a prvi put se njegovo ime spominje u 10. stoljeću. Prijestolnicom srednjovjekovnih hrvatskih vladara hrvatskih kraljeva i biskupa postaje u 11. stoljeću, zato ne treba čuditi da ga još nazivaju i hrvatskim kraljevskim gradom. Kao župno središte toga vremena, kralj Petar Krešimir tu je 1050. godine osnovao biskupiju, podignuo muški i ženski benediktinski samostan i baziliku Sv. Ivana (koja je jedina  preživjela mletačko rušenje Biograda 1125. godine), te mu 1060. daje kraljevski imunitet.

 

Biograd je također krunidbeni grad prvog hrvatsko-ugarskog kralja Kolomana, te tako 1102. godina označava i početak personalne unije ovih dviju zemalja.

 

Bogata sakralna povijest i tradicija ovog mjesta vidljiva je i u ranoromaničkoj crkvi Sv. Ante iz 13. stoljeća, crkvi Sv. Roka iz 16. stoljeća te Župnoj crkvi Sv. Stošije sagrađenoj 1761. godine. U 13. i 14. stoljeću Biogradom upravljaju cetinski knezovi, bribirski knezovi Šubići i vranski templari, a nakon toga slijedi posebno težak period za Biograd - do kraja 18. stoljeća pod vlašću Venecije pretrpio je brojna stradanja u mletačko - turskim ratovima, a čak u dva navrata (1521. i 1646. godine) je porušen i zapaljen. Unatoč ovom burnom periodu, sakralna tradicija ovog grada ne jenjava, a o tome svjedoče i crkva Sv. Anastazije s baroknim oltarima izgrađena 1761. godine i dvije male crkvice iz 1850. godine - crkve Sv. Roka i Sv. Antonija.

Sva prava pridržana.