Natrag na vrh

Biograd

Kultura

Zavičajni muzej

Priču o kulturi grada Biograda najbolje priča Zavičajni muzej, smješten u samom centru uz obalu grada. Osim što je u njemu pohranjena bogata spomenička baština burne prošlosti ovoga grada, zgrada u kojoj je smješten je i sama spomenik kulture - u njoj je nekoć djelovao Kotarski sud kojeg je uspostavio car Franjo Josip I 1876. godine.


U sastavu muzeja nalazi se nekoliko iznimno zanimljivih zbirki: Arheološka zbirka, Etnografska zbirka, Zbirka umjetničkih slika, Povijesni odjel i zbirka ''Teret potopljenog broda iz XVI stoljeća'', a ova posljednja plijeni najveću pažnju posjetitelja.
Zbirka pohranjuje preko 10 000 artefakata s potopljenog mletačkog trgovačkog broda iz 1583. godine, a ovo vrijedno blago pronašli su sasvim slučajno murterski ribari 1967. godine u Pašmanskom kanalu, kod otočića Gnalić udaljenog nekoliko milja južnije od Biograda. Među izloženim predmetima tako osim tipične brodske opreme i inventara poput sidra, posuđa i topova, možete vidjeti i skupocjenu i rijetku robu tadašnjeg vremena koja je bila namijenjena za trgovanje - luksuzne čaše, zdjele i ogledala izrađene od Murano stakla, zidne i stropne svijećnjake izrađene na sjeveru Europe, kao i mnogo vrsta keramičkih predmeta.
Velika željezna škrinja također je jedan izrazito zanimljiv artefakt pronađen na ovoj potopljenoj brodici. Po otvaranju u njoj su pronađene tkanine od svilenog damasta , tri duge bijele košulje i osam vunenih kapa – sve savršeno očuvano. Ova tekstilna renesansna blaga danas se nalaze u privatnoj Zakladi Abbego u Riggesburgu u Švicarskoj.

 

Crkva sv. Stošije

Crkva sv. Stošije posvećena je srijemskoj mučenici Anastaziji (Stošiji) i sagrađena je sredinom 18. stoljeća. Na vrhu ove velike župne crkve (visoka je 10 metata, a dugačka 33) nalazi se kip svetice zaštitnice, a u unutrašnjosti se osim ispisanih nadgrobnih ploča nalazi čak 5 oltara - posebno se ističe pozlaćeni drveni oltar iz 18. stoljeća.

 

Crkva sv. Ante

Položaj crkve sv. Ante prvo je što se zamijeti na njoj. Sagrađena je u uvučenoj uvali Jaz tokom 19. stoljeća, na samoj obali mora. Početkom 20. stoljeća kreće naspivanje ovog prostora, kao i izgradnja kuća naseljavanjem lokalnih stanovnika, a kao rezultat tih procesa dolazi do toga da danas crkvica nije u istoj razini s ostalim građevinama, već je nešto niže položena u tlo.

 

Crkva sv. Roka

Ova, izgledom jednostavna crkvica priča priču dugu preko nekoliko stoljeća. Sagrađena je krajem 16. ili početkom 17. stoljeća i posvećena zaštitniku od kuge, sv. Roku. Unutar crkve se nalazi pozlaćeni barokni oltar iz 18. stoljeća.

 

Crkva sv. Katarine

Srednjevjekovna crkvica sv. Katarine, odnosno, njeni ostaci, nalaze se iznad čuvenog kamenoloma koji se koristio još u antici pa sve do dvadesetog stoljeća, a u blizini je još i svjetionik sagrađen 1885. godine. Pročelje crkve urušeno je tokom radova u kamenolomu.


U kulturnom životu grada djeluju i Pučko otvoreno učilište, Gradska knjižnica, kao i niz kulturno umjetničkih udruga, tako da se s pravom može reći da ovaj maleni gradić ima vrlo bogat kulturni život!

Sva prava pridržana.