Gastro tura

TAJNE SKRIVENE POVIJESTI

Gastroužitak domaće kuhinje, najljepši prirodni krajolici Ravnih kotara, templarske utvrde i turski han, vizura tisuću otoka, najveće jezero u Hrvatskoj, sve u jednom, na nezaboravnoj turi upoznavanja ovog kraja. Obilazak Ravnih Kotara, njegovih povijesnih spomenika uz užitak enologije i gastronomije. Sve ćemo zaokružiti impresivnim vizurama s vidikovca Kamenjak s pogledom na zemlju s tisuću otoka kao na dlanu.

Detalji ture:

  • Vožnja uz Park prirode Vransko jezero i Ornitološki park ( na Ramsarskom popisu svjetskih močvarnih staništa),
  • dolazak u mjesto Vranu do Maškovića Hana.

Jeste li znali? Karavanseraj Maškovića Han, građen je od 1544. Godine, a dovršen tek nakon 460 godina, najzapadniji je očuvani spomenik Otomanskog carstva? U Hanu vas čeka iznenađenje: performans mačevanja između srednjovjekovnih vitezova križara i turskih janjičara. Vidjet ćete ostatke grada Vrane, sjedišta tajnovitih Templara.

  • Nastavak do grada Benkovca i srednjevjekovnog Kaštala Benkovića s muzejom koji čuva liburnske i rimske nalaze obližnjeg grada Asserije, a tu je i Da Vincijev trocjevni top.

Jeste li znali? U starohrvatskoj utvrdi iz 15. stoljeća Kličevica kod Benkovca, pronađen je brončani trocijevni top za kojeg se smatra da ga je konstruirao Leonardo da Vinci te je isti jedini očuvani primjerak na svijetu!

  • Slijedi odlazak u selo Polača, obilazak imanja i rustikalnih Ražnjevića dvora čije ime datira iz godine 1307. Ovdje vas čeka gastroužitak – dalmatinski tradicionalni ručak – uz domaće smokve i rakiju dobrodošlice, domaći kruh, pršut i sir, prikaz tradicionalne pripreme i konzumaciju jela ispod peke u ruralnom ambijentu konobe iz 16.stoljeća.

Jeste li znali? Imanje je prepuno zanimljivosti i odiše legendama. Autentični ambijent konobe sa kupolastim svodom koja datira iz 16.st. priča svoju priču burne prošlosti kada je bila u funkciji turskog arsenala te svojim ugođajem i akustikom vraća vas u vrijeme vitezova ratnika. Na imanju možete uživati u slušanju priča iz krošnji murve stare 500 godina, očarati se stablom u obliku Isusa na križu te uživati u vinu i maslinovom ulju dobivenim iz plodova ove zemlje koja nosi u sebi slatko-gorki okus svjedoka povijesti ovog kraja.

Cijena izleta po osobi: 90 €

Dostupno u ponudi cijelu godinu

Grupni izlet (min. 6 osoba, manje od 6 osoba: cijena po osobi +20%)

Posebna pogodnost:

  • Popust za djecu 0 – 6 godina – 100 %
  • Popust za djecu 7 – 12 godina – 50%

Vrijeme: od lipnja-rujna 16:00 -22:00 h, od listopada do svibnja 10:00 – 16:00 h

Cijena uključuje:

  • tour po povijesnim nalazišta prijevoz,
  • vodiča,
  • ručak i vino u konobi iz 16.st.