Natrag na vrh

Zadarska regija

Zadarska regija

 

Okružena s pet nacionalnih parkova i dva parka prirode, Zadarska regija zauzima centralni dio hrvatske obale. Poznata je po raznovrsnosti sadržaja i aktivnosti koje nudi turistima.

 

S morske strane tu su dva nacionalna parka: Kornati i Telašćica. Kornati su arhipelag od 140 uglavnom nenaseljenih otoka razbacanih po horizontu. Uvala Telašćica nalazi se na na jugoistoku Dugog otoka i poznata je kao najsigurnija prirodna luka na Jadranu pa ćete u miru njenih zelenih dubina moći uživati samo izvan sezone. 

 

S kopnene strane tu su nacionalni parkovi Plitvička jezera, Krka, Paklenica te park prirode Velebit. 

 

Pltivice su prirodno svjetsko čudo, čipka od 16 jezera spojenih slapovima, koji mijenjaju boju od tirkizno plave do smaragdno zelene. 

 

Paklenica je područje kanjona Velike i Male Paklenice u kojem možete uživati samo pješice, prateći gotovo 150 kilometara uređenih staza. Omiljena meta slobodnih penjača, Paklenica ima više od 300 uređenih smjerova za penjanje. Poznata je i kao dom mnogim endemskim biljkama i životinjama.

 

Kanjon rijeke Krke ima sedam vodopada, dom je mnogim ugroženim vrstama i jedinoj sokolarskoj školi u Hrvatskoj. Čak i u najtoplijim mjesecima, u kanjonu Krke je ugodno svježe. 

 

Sjeverni Velebit je poznati botanički rezervat i prava divljina pa ne preporučamo da ga posjećujete ako nemate planinarskog ili alpinističkog iskustva. Preporučamo da na Velebit idete s vodičem i odgovarajućom opremom, jer se jedino tako možete prošetati Premužićevom stazom. 

 

Zadarska regija pravi je raj za jedriličare i jahtaše, najviše zbog svoja 24 veća i gotovo 300 manjih otoka i hridi. Ako planirate ploviti, na vrijeme se raspitajte o čarter opcijama. 

 

Unutrašnjost zadarske regije poznata je po rustikalnom dalmatinskom šarmu. Zaputite se u branje maslina, pomozite seljacima u proizvodnji sira ili saznajte kako se suši pršut iz prve ruke. Ilirija travel će vam pomoći pronaći smještaj ili vas odvesti na izlet. 

 

Bogata povijest vidljiva je u brojnim arheološkim lokalitetima, od rimskih ruševina i grobnica, do utvrđenih srednjevjekovnih gradova Zadra, Šibenika, Splita. Hoćete li ih posjetiti? 

Sva prava pridržana.