Natrag na vrh

NP Kornati & PP Telaščica

Surova ljepota Kornata nikoga nije nije ostavila ravnodušnim, pa tako ni slavnog irskog pisca George Bernard Shawa koji je napisao: "Posljednjeg dana stvaranja svijeta Bog je želio okruniti svoje djelo i tako je stvorio Kornate prosuvši suze, zvijezde i uzdahe". 


Nedirnuta priroda, osamljene slikovite uvale, bistro plavo more i bogati podvodni svijet samo su neke od slika kojima Kornati oduševe sve one koji zaplove ovim čudesnim arhipelagom. Svjetski poznata, ova ekološka oaza proglašena je Nacionalnim parkom 1980. godine.  Jedinstveni labirint otoka i otočića, hridi, rtova i uvala Kornate su učinili nezaobilaznom morskom destinacijom za izlete, a legenda kaže kako je ovaj otočki arhipelag nastao od ostataka bijelog stijenja koje je Bogu preostalo pri stvaranju svijeta. Razbacavši ih, odlučio je da nije potrebno mijenjati baš ništa pa tako civilizacijom netaknuti Kornati broje 150 otoka, otočića i hridi i prostiru se na ukupnoj površini od čak 320 km2.

Raskoš i ljepotu Kornata upotpunjuju i čuveni klifovi, takozvane „krune“ visine preko 90m nad morem, a ove impozantne litice u istoj se toj dužini strmoglavljuju i u more, omogućavajući bujanje najraznovrsnijeg morskog svijeta.

 

Tik do Kornata, u jugoistočnom dijelu otoka Dugi otok, smjestio se Park prirode, uvala Telašćica. Ova uvala okružena otočićima, područje je na kojemu ljepota kontrasta prirode dolazi do svog maksimuma - pješčane, dugačke plaže i borove šume s jedne, a strmi klifovi i ogoljeni kamenjar s druge strane. Omiljena destinacija mnogih nautičara, uvala Telašćica najsigurnija je i najveća prirodna luka na Jadranu. Nevjerojatan biljni i životinjski svijet jednako buja na kopnu, kao i u moru, a tu se nalazi i još jedan prirodni dragulj - jezero Mir, specifično po tome što je podvodnim kanalima povezano s morem, te je zato i slanije od okolnog mora!

Telašćica je osim toga i mjesto bogate tradicije na koju su mještani ovog otoka jako ponosni- upravo na ovom području započeta je kultura ribarenja, kako tumače prvi zapisi o tom zanimanju s kraja X. stoljeća, a danas se tu nalaze i nepregledna polja vinograda i maslinika.

 

Ovaj čudesni arhipelag zaista je jedinstveni doživljaj koji ne smijete propustiti!  

 

U cijenu izleta uključeno je: prijevoz turističkim brodom, sendvič, ručak (riba i meso sa gradela), piće (min. voda, vino, sok) neograničeno, turistički vodič te ulaznica u Park prirode Telašćica.

 

 

  • Cijena izleta po osobi: 452,00 kn / 60 €ur

 

  • Dostupno od ožujka do listopada.
  • Grupni izlet  (min. 6 osoba).

 

Kontakt

ILIRIJA TRAVEL
TEL: ++385 23 383 121
e-mail: info@ilirija-travel.com

 

 


Sva prava pridržana.